Roze met paarse stippen
Door: yvette
Blijf op de hoogte en volg Yvette
19 Februari 2012 | Peru, Iquitos
Zaterdag zijn we mee geweest naar het huis van Sara, een van de nana´s die zorgen voor de kinderen op Arco Iris. Haar schoonmoeder had speciaal voor Joliene en mij een typisch gerecht uit Iquitos gemaakt, comida de la selva oftewel eten uit de jungle. Dat was een soort bal, gemaakt van banaan, wat kruiden en azijn en een stuk gebakken spek. Klinkt voor geen meter natuurlijk, maar was zeker lekker! Denk ook zeker niet aan chiquita bij het woord banaan.. het komt dichter bij een soort droge en wat taaiere versie van gekookte aardappel (en gewoon gekookt zijn ze dan ook niet per se heel lekker). ´s Avonds zou dan echt het feest beginnen, dus na een bezoek aan Sara´s zus en moeder gingen we daar heen. Vol verwachting stapten we binnen.. in een zaaltje waar vier mensen op een stoel zaten en na een minuut of vijf nog een bandje kwam zingen in de ledigheid.. uiteraard, je had er bij moeten zijn, maar wij kwamen niet meer bij. De weg naar Sara´s toe was trouwens een groot waterballet, ik zou niet meer weten door hoe veel waterballonnen we zijn geraakt.. om maar niet te spreken over de emmer water die vol over ons heen werd gekiept. Geloof mij maar, een hele ervaring ;)
Vandaag wilden we dan wel eens kijken hoe carnaval in de stad was. Dit was immers de beste dag met zo mogelijk nog meer water en ook nog eens kleurstof. Toen we aankwamen op Plaza de Armas, waar wij dachten dat wel iets zou moeten zijn, kwamen we een beetje beteuterd aan toen het hele plein er maar een beetje verlaten bij lag. Onze lieve motokar chauffeur vertelde ons toen dat we beter naar Nanay konden gaan en heeft ons daar heen gebracht. Tegen de tijd dat we daar waren, waren we zeiknat en roze! We kwamen precies aan op het moment dat er een optocht begon van allemaal duivels, dus hebben we ons maar aangesloten bij de stoet. Dat betekende onder andere nog meer water en bij terugkomst in Nanay een nieuwe lading roze kleurstof. De busreis terug leverde ons nog wat paarse stippen op en zo was het al met al een erg geslaagsde dag!
Verder zijn we aan het begin van de week de drijvende stad Belén nog even in geweest en hebben we onze ogen uitgekeken op de markt daar. Kip, netjes opgedeeld in organen met kop en poten er naast, gefrituurde schilpadden, een afgehakt hoofd van een varken, maar ook kleding, fruit, frutsels en een indringende geur van dat alles te samen. Verder zijn er huizen die drijven, huizen met een beneden verdieping die onbruikbaar is bij hoog water en huizen op palen. De disco´s zakken een stukje het water in al er veel mensen op staan en er staat een kerk waar je alleen in kan als het water hoog genoeg staat.
Natuurlijk hebben we ook hard gewerkt hier op Arco Iris deze week! De vacaciones utilis zijn nu echt begonnen en we zijn de week gestart met een zelfgemaakt twisterspel, zeepvoetbal en een wedstrijdje waterballonnen doorgeven met je voeten. Verder zijn er al poppenkastpoppen gemaakt, hoewel de show daarbij was minder van een lijen dakje ging met ons gebrekkig spaans ;) het maken van armbandjes van vrijdag werd enthousiast mee begonnen, maar ging helaas niet snel genoeg naar de mening van een aantal kinderen. Toch hebben ze inmiddels al zin in het vervolg daarop! We zijn de week geeindigd met een spelltjesdag voor de kinderen, met de hulp van Patty (de directrice), de nana´s en Juan Pedro (leraar kunst)en dat vonden ze erg leuk! Na een ochtend touwtje springen, aardappelrace, samen-water-dragen, water verzamelen door bekertjes water omhoog te wippen en op te vangen en spijkerkinderen waren de kinderen weer klaar voor een weekendje thuis bij hun ouders. Dank voor al deze leuke dingen die we hebben kunnen doen aan mijn lieve sponsors natuurlijk en dit is bij deze dan ook gelijk jullie update!
Dus hier laat ik het maar weer eens bij voor vandaag. En vooruit, ik zal die smurfenfoto eens op gaan zoeken ;)
Hasta la próxima!
20 Februari 2012 - 01:17
Joliene:
Leuk verlag Yvette, eens kijken wat ik er van kan maken! ;) -
20 Februari 2012 - 08:27
Wilna:
Ha Yvette, vandaar dat je een heel weekend niet op skype was. Ik dacht nog een dagje carnaval maar nee hoor twee dagen "feesten". Leuk om het verslag te lezen voor ik het uit jouw mond heb gehoord, is alles nog nieuw.
Heb je voor deze week ook weer spelletjes nodig? dan ga ik alvast weer graven in mijn geheugen. En, Nel misschien weet jij ook nog wel leuke.
Liefs Wilna -
20 Februari 2012 - 10:58
Nel:
Hoi Yvette,
Levendig verslag. Ik denk dat carnaval in het zuiden hier uitbundiger gevierd wordt dan daar bij jou.
Maar je bent weer een ervaring rijker.
Voor spelletjes moet ik echt diep na gaan denken. Als ik wat weet, zal ik je ze doormailen.
Groetjes, Nel -
20 Februari 2012 - 11:10
Annemiek:
leuk! =) wiehoe, klinkt echt gaaf! =) -
20 Februari 2012 - 18:01
Janny Fioole:
Hoi Yvette,
Klinkt hardstikke goed, weer een prachtervaring! Je kan nog heel veel doen in die 161 dagen. Veel plezier en keep on going, groet,Janny -
20 Februari 2012 - 21:03
Gusta:
Mooi dat de carnaval op de tweede dag wel leuk was. Weer een hele ervaring. Echt leuk gedaan dat twister kleed! Succes weer deze week met de schattige kindjes. -
21 Februari 2012 - 16:11
Willy:
Hoi Yvette
stiekem ben ik wel een beetje jaloers op je, zulke mooie leuke verhalen en foto's geniet er van.
groetjes willy